Het programma van het World University Cycling Championship bestaat uit vier wedstrijden, een opening- en een sluitingsceremonie. Daarnaast is er een programma van side-events. Alle onderdelen van het programma staan hieronder op een rijtje. Klik op de links voor meer informatie over de verschillende onderdelen. Tijden zullen op een later moment worden toegevoegd.

Mei – Juni

Decathlon Side-events programma. Op diverse locaties binnen Provincie Gelderland.

Vrijdag 5 juni

Nimma Toertocht. Voor ambtenaren uit heel Nederland.

Dinsdag 9 juni | Openingsceremonie

Van 9 tot 14 juni vindt het World University Cycling Championship plaats in Nijmegen. Op dinsdagavond  openen we dit toffe evenement op de Waalkade. De ruim 300 deelnemers lopen in vlaggenparade van het Valkhofpark naar de Waalkade waar zij plaats nemen op de tribune om de openingsceremonie te bekijken. Iedereen is van harte welkom om deze feestelijke openingsceremonie bij te wonen!

Woensdag 10 juni | Individuele tijdrit WUCC

We gaan van start! Kom kijken naar het eerste wedstrijdonderdeel van het World University Cycling Championship. De Waalkade vormt het decor voor start en finish van de individuele tijdrit op de weg. Vanaf de Waalkade rijden de snelste studenten ter wereld onder de Waalbrug door en via het gemaal de Ooijpolder in. Daar wordt een ronde van een kleine negen kilometer meerdere malen afgelegd, voordat terug koers richting de finish op de Waalkade wordt gezet. Rondom start/finish zullen de nodige activiteiten voor basisschooljeugd en andere belangstellenden worden georganiseerd.  De wedstrijd is publiekelijk toegankelijk. Kom dus gerust een kijkje nemen.

Donderdag  11 juni | MTB Eliminator

Het Erasmusplein op de universiteitscampus wordt omgetoverd tot mountainbike arena. Tegen het einde van de middag vindt daar in het kader van het World University Cycling Championship een mountainbike Eliminator plaats. Tijdens dit korte, spectaculaire onderdeel strijden steeds vier mountainbikers tegen elkaar op een korte ronde van zo’n 700 meter vol uitdagende obstakels. Twee van de vier deelnemers gaan door naar de volgende knock-out ronde, eindigend in een finale met vier deelnemers, waar het goud, zilver en brons op het spel staan. Na afloop van deze Eliminator race is het de beurt aan de jeugd. Een aantal kinderen laat tijdens een Racerunner-demonstratie zien dat ook minder valide kinderen een echte sportbeleving kunnen ervaren (18.00 uur). Een RaceRunner wordt vooral gebruikt door kinderen met een motorische beperking (zoals cerebrale parese of spina bifida). Om 18.10 uur wordt het startschot voor  een Dikke Bandenrace gegeven. De wielerdag wordt afgesloten met een publiekslezing voor alle wielerliefhebbers. Laurens ten Dam deelt zijn ervaringen als (oud-)topsporter.
Locatie: Erasmusplein, Radboud Universiteit, Nijmegen.

Donderdag 11 juni | Dikke Banden Race

Dikke Banden Races zijn laagdrempelige wedstrijdjes voor kinderen (7-12 jaar), waarbij zij zich even een echte wielrenner voelen Nadat de snelste studenten ter wereld ‘s middags op de universiteitscampus om de wereldtitels hebben gestreden, rijden zij op bijna hetzelfde parcours, met familie en vrienden langs de kant, hun wedstrijd. Iedereen kan deelnemen op een eigen fiets – geen racefiets – en uitkomen in de eigen leeftijdscategorie. Alle deelnemers en hun ouders krijgen een lichte maaltijd aangeboden. De wedstrijden vinden plaats tussen 18.10 uur en 18.40 uur (6 tot max. 10 minuten per wedstrijd). Om 18.45 uur worden de winnaars op het podium gehuldigd. Zij mogen meedoen aan de landelijke finaledag op 4 oktober.  Alle kinderen kunnen tussen 18.45-19.00 uur nog op de foto of een handtekening vragen van Laurens ten Dam. Meer informatie en aanmelden kan vanaf februari: www.ru.nl/activeliving/event.

Donderdag 11 juni | Publiekslezing

Het wielerevent op de universiteitscampus wordt afgesloten met een lezing door (oud-) toprenner Laurens ten Dam. Hij reed in zijn loopbaan o.a. voor Sunweb, Rabobank, LottoNL-Jumbo, Shimano-Memory Corp en CCC Team. Ten Dam is een klimmer en een klassementsrijder en fietste mee aan alle grote wielerkoersen, o.a. Tour de France, Vuelta, Giro d’Italia, Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. In het shirt van Rabobank werd hij in 2008 21ste in de Tour en daarmee was Lau de beste Nederlander in het eindklassement. Aan deze Tour dankt hij zijn bijnaam The Cobra Killer. Een jaar later fietste Ten Dam voor het eerst de Giro d‘Italia. De Italiaanse grote ronde werd één van zijn hoogtepunten, want kopman Denis Mensjov won de Giro, mede dankzij de uitstekende rol van meesterknecht van Ten Dam. Om 19.30 uur deelt hij zijn ervaringen met alle wielerliefhebbers uit de regio. Locatie: universiteitscampus. Deelname is gratis. Aanmelden vooraf is verplicht en kan vanaf 1 februari: www.ru.nl/activeliving/event

Vrijdag 12 juni | Active Living Event (voor sport- en beweegprofessionals)

Alle sport- en beweegprofessionals in de meest brede zin (van fysiotherapeuten tot buurtsportwerkers en van beleidsmedewerker tot fitnessprofessionals) zijn van harte welkom op 12 juni 2020  in Nijmegen.
Ben jij beroepsmatig geïnteresseerd in de thema’s: bewegen in de stad/ gezonde leefomgeving, sociale innovaties in de sport, iedereen doet mee, of de maatschappelijke waarde van sport? Op 4 bijzondere locaties in Nijmegen kun je kennis, inspiratie en praktische tips opdoen, deelnemen aan actieve (lunch)activiteiten en kennismaken met andere professionals, om wellicht in de toekomst mee samen te werken. En uiteraard krijg je op iedere locatie een uniek kijkje in de keuken. Meer info is hier te vinden.

Zaterdag 13 juni | MTB Cross Country

In de Groesbeekse bossen staat op zaterdag 13 juni de mountainbike cross country op het programma van het World University Cycling Championship. In deze Olympische discipline strijden de snelste studerende mountainbikers om de regenboogtruien. Een uitdagende ronde wordt meerdere malen afgelegd tijdens een wedstrijd van zo’n anderhalf uur. Eerder op de dag strijden op hetzelfde parcours de jeugdrennertjes tegen elkaar in het kader van de KNWU Landelijke Jeugdcompetitie. De organisatie van deze wedstrijddag is in samenwerking met de organisatie achter de jaarlijkse Hel van Groesbeek.

Zondag 14 juni | Wegwedstrijd WUCC

Op zondag 14 juni slaat de organisatie van het World University Cycling de handen ineen met de Omloop der Zevenheuvelen. De wegwedstrijden van het WK voor studenten vinden plaats tijdens het programma van ‘De Omloop’ dat daarmee haar wedstrijd opnieuw naar een hoger plan tilt. Een loodzware, maar prachtige ronde van vijftien kilometer wordt meerdere malen afgelegd in de strijd om de wereldtitels. Eerder op de dag wordt het parcours ook beschikbaar gesteld voor recreanten en net als elk jaar vindt ook toertocht FAKRO’s Mooiste plaats binnen het programma van de Omloop der Zevenheuvelen. De wegwedstrijden vormen de apotheose van het WUCC en gelden daarom als het spectaculaire sluitstuk van dit grootse evenement.